Forsiden

Vennskapsgruppa

Nyhetsarkiv

Styret

Lenker

Kontakt






Nyheter fra 2012



Filosofisk samtale med Mads Gilbert og Erik Mathiesen:

Dronenes dødsdans - Hvem fører i dansen?

Hvem har ansvar når maskiner dreper mennesker? Hvordan påvirker en permanent tilstedeværelse av ubemannede flymaskiner menneskene i hverdagen? Hvem er ansvarlig for de 169 palestinerne og 6 israelerne drept i forrige uke i Gaza? Vi inviterer til høstens siste filosofisk samtale med Mads Gilbert. Mads, som kommer rett fra Gaza, vil ta med seg ferske inntrykk og noen filosofiske betraktninger om moderne krigføring og situasjonen i Midt-Østen. Samtalen ledes av Eirik Mathiesen.
Sted: Skarven bar
Dato: lørdag 1. desember 2012
Klokkeslett: 11.15 - 13.15

Gratis – Åpent for alle

Dette arrangementet er det Filosofiske Samtaler som står bak.

Mads Gilbert fra Gaza natt til torsdag 22. november:

I hope the moment can last


(Foto: Mads Gilbert)
... the massive, spontaneous demonstration of relief and joy mixed with an atmosphere of a historical victory for the people of Gaza - and the whole people of Palestine. I hope the moment can last.
Best from Gaza, without bombs and rockets
Mads

Mads Gilbert fra Gaza natt til onsdag 21. november:

Ekstrem bombing nå

Ekstrem bombing nå.
Uten pause.
Middelalderen er tilbake.
Midnatt passert. Ingen våpenhvile.
Heller ingen barnehvile, kvinnehvile eller menneskehvile.
Dronene surrer som onde insekter og vi vet de etterfølges av drønnende detonasjoner. Gardinene i vinduet der jeg skriver dette følger lufttrykket og jeg kjenner tydelig trykkbølgene. Alle vinduer er åpne så de ikke skal implodere og spre dødelige svermer av glass. Det er så mange dødelige svermer her i Gaza. Granat- og bombesplinter, dronesvermene, svermene av flygeblad med truende innhold for ytterligere å terrorisere sivilbefolkningen som slippes fra himmelen. Det har vært en forferdelig dag.
Det er vanskelig å beskrive 13 sønderrevne kropper, dekapierte, avrevne lemmer, forkullete, småbarn delt i to - alt kommer til Shifa. Med desperate rop om hjelp, skrik i smerte. Mamma'er som faller sammen i paralysert fortvilelse når de døde barna gjenkjennes.
Vi jobber.
Intuberer, skjærer av klær, kanylerer, prøver å skjønne hvor skadene er på de som fortsatt har livstegn. Idag var det 24 drepte og 189 skadde. Ikke alle kommer til Shifa, men svært mange.
Vi mistet to "på bordet", splintskader til arteria pulmonalis og ødeleggende hodeskader. En cava inferior-avrivning ble berga med hjelp av dyktig karkirurg i gruppen på 40 frivillige palestinske leger som kom fra Vestbredden igår.
Solidaritet. Nye allianser mellom palestinerne. Store arabiske delegasjoner fyker gjennom sykehuset med sjokkerte ansikter mens bombedrønnene ustoppelig påminner dem om det imminente i deres politiske ansvar. En barnefamilie kommer inn i morgentimene etter at israelske jetbombefly har knust den største banken i sentrum av Gaza by. Pappa er rasende, roper på hevn. Barna hører forskrekket på.
Avbrudd kl 00:44: Fy faen nå bomber de rett ved oss. Seriebomber.
Hvordan klarer de å trøste barna sine i denne natt?
Jeg er redd. Ondskapen synes å seire.
Jeg vet ikke om "verden" skjønner hvordan dette millionfengselet egentlig er. Det er altså ikke mulig å finne ly, skjul, utvei, flukt, beskyttelse. Og den samme makt som holder alle innesperret bomber samtidig ustoppelig med et av verdens sterkeste krigsmaskineri. Hva hadde skjedd om Michelle Obama var her inatt med sine to døtre? Bodd i et hus i Beit Lahia i utkanten av Gaza by, fattgfolks kvarter, uten lys, uten noen sikkerhet. Hva om hun kom løpende inn med ett av sine vakre barn i armene, gjennomtrengt av granatsplinter - uten noen mulighet til å slippe unna? Ville det blitt en endring da?
Jeg skjenner ikke at Jens, Espen og Inga-Marte og de andre som sa så mye riktig om kamp mot terror og politisk vold for litt siden - hvordan kan de sitte med all sin innflytelse å enten tie stille eller uttrykke forståelse for Israels "rett til å forsvare seg"?
Forsvare seg?
De angriper jo, slik de har angrepet de siste 60 årene.
Har vi ikke lær at urett må stoppes nå, i vår tid, mens vi vet og kan handle - ikke som en arkeologisk øvelse det etterpåklokskapens lupe og den kjølige, historike distansen gjør ubehaget ved sviket lettere å leve med?
Ikke send flere bandasjer, leger, matpakker og intetsigende erklæringer.
Stopp bombingen.
Åpne Gaza.
Avslutt okkupasjoen av Palestina.
La ungene få fred.
La mødrene amme.
La gamlingene drikke friskt vann.
La fiskerne fiske og bøndene høste.
La lærerne undervise og ungene lære.
La ungdommene reise og oppdage noe annet enn beleiring, blokade og frykt.
La nattesøvnens lindrende mildhet legge seg som et teppe av års etterlengta ro over Gazas mennesker.
Da trenger de ikke forsvare seg mot en overlegen overmakt.
'Da synker våpnene maktesløs ned
Skaper vi menneskeverd
Skaper vi fred', som han skrev, Nordahl.

Gaza, i nattens uhygge,
00:40 21.11 2012
Mads G

Torsdag 22. november 16.30 ved rådhuset:

Tromsø bryr seg!

Palestinakomiteens ungdomsgruppe i Tromsø inviterer til markering og skriver: «Byråd for næring, kultur og idrett Jonas Stein Eilertsen sa til Nordlys i forrige uke at "Kommunen skal styre kommunen, ikke drive med utenrikspolitikk". Dette mener vi er et useriøst utsagn av Eilertsen. Siden 2001 har Gaza vært vennskapsby med Tromsø og man hører hele tiden at Tromsø er en internasjonal by. For å vise at vi bryr oss om vår vennskapsby Gaza, har vi en markering utenfor Rådhuset kl 16:30 på torsdag den 22. november
Vi har invitert Byrådet ved Jonas Eilertsen og Ordfører Jens Johan Hjort til å komme. I tillegg blir det appeller fra:
Palestinakomiteens Ungdomsgruppe i Tromsø
Israeli Comitee Against House Demolitions Norway
Palestinakomiteen i Tromsø
Tromsø Rød Ungdom
Tromsø Sosialistisk Ungdom
Ungdom mot Rasisme i Troms»

Vennskap Tromsø - Gaza og Palestinakomiteen i Tromsø:

Demonstrasjon i solidaritet med Gaza lørdag 17. november


Om lag tohundre mennesker deltok i markeringen på Stortorget lørdag. Bildet viser Nehal Afana fra Tromsø og Gaza, styremedlem i Vennskap Tromsø - Gaza, som fortalte om hvordan familien i Gaza hadde det, og hvordan det er å kjenne på kontrasten til fredelige Tromsø. Leder i Vennskap Tromsø - Gaza, Inger Hilde Trandem ledet arrangementet, og leste opp en hilsen fra ordfører Jens Joan Hjort, som ikke hadde anledning til å delta på markeringen. En rekke appeller ble holdt av Elisabeh Sausjord, Palestinakomiteen i Tromsø, Randi Rudi, ICAHD Norway, Erik Jørgensen, Palestinanettverket i Norges KFUK-KFUM, Magnus fra Palestinakomiteens ungdomsgruppe i Tromsø, og representanter fra SU og AUF. Dessuten var det nok en gang tid for å lytte da Ragnar Olsen delte drømmen i visa «Den dagen Jerusalem er fri». (Foto: Knut Borud)


Noam Chomskys inntrykk fra Gaza:

«... the pressure may become too hard to bear ...»

Mads Gilbert hilser og skriver: «Noam Chomsky kom seg jaggu inn i Gaza i oktober! Han holdt et lingvistikk-seminar, og har selvsagt også skrevet om sine opplevelser. Jeg vedlegger teksten jeg nettopp mottok fra ham. Han ba meg også hilse til dere han møtte da han besøkte Tromsø i høst.»

Chomsky skriver blant annet: «... My initial impression, after a visit of several days, was amazement, not only at the ability to go on with life, but also at the vibrancy and vitality among young people, particularly at the university, where I spent much of my time at an international conference. But there too one can detect signs that the pressure may become too hard to bear.» [Les hele teksten] (Foto: Duncan Rawlinson / Wikimedia commons)



Utstilling på Tvibit 1. - 15. oktober:

«Voices from Palestine», tekster og bilder om livet i Gaza

«Voices from Palestine» er tekster og bilder om livet i Gaza, laget av ungdomsgruppa Voices ved Tamer Institute i Gaza. Denne utstillngen henger på Kafe Pegen på Tvibit. Kafeen åpner mandag - fredag kl. 11.30, og stenger 18.00 mandag, 20.00 tirsdag - torsdag og 17.00 fredag. Utstillineng arrangeres av Vennskapsbyprosjektet Tromsø-Gaza på Tvibit, Palestinakomiteen i Tromsø og Palestinakomiteens Ungdomslag i Tromsø (PUT). Arrangementet er et sideprogram av Ordkalotten Litteraturfestival.

Folkemøte på biblioteket 11. juni kl. 19.00:

Vennskapsbysamarbeid, ung kulturutveksling og solidaritetsarbeid med Palestina - er det så viktig da?

Vennskapsbyprosjektet Tromsø-Gaza og Nordisk Ungdom Film Festival (NUFF) inviterer Tromsøs befolkning til åpent folkemøte MANDAG 11. JUNI KL 19-21 på Tromsø bibliotek.
Forholdet mellom vennskapsbyene Tromsø og Gaza har i det siste blitt satt på prøve ved at norske myndigheter har nektet to unge filmskapere å delta på årets NUFF. Hvorfor får vi ikke høre de unge stemmene fra Gaza? På hvilke måter kan dette sies å forsterke den israelske blokaden?
Når myndighetene oppgir som grunn den vanskelige situasjonen i Gaza og videre at de ikke anser ung kulturutveksling gjennom filmfestivalen NUFF som viktig nok er det på tide at vennskapsbyen Tromsø reagerer!
MADS GILBERT forteller om Gaza og oppdaterer oss på situasjonen der. Etterpå blir det paneldebatt med politikere og organisasjoner. Vi spør:
- Hva er vennskapsbysamarbeid og hva betyr vårt samarbeid med palestinske partnere?
- Hvorfor er kulturell utveksling mellom Tromsø-Gaza/Norge-Palestina så viktig?
- Hvilke betingelser må legges til rette for en god gjennomføring av dette?
Byråd for næring, kultur og idrett Jonas Eilertsen representerer Tromsø kommune. Vi har invitert Utenriksdepartementet ved utenriksministeren Jonas Gahr Støre og utviklingsministeren Heikki Holmås for å svare på hvordan norske myndigheter kan være med å tilrettelegge for dette. Vi har også invitert ungdomspartiene, Fylkeskommunen, Palestinakomiteens Ungdomslag (PUT) ,Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Fagforbundet, Tvibit, Kulta, Palestinakomiteen i Tromsø, Vennskap Tromsø-Gaza og Israeli Commitee Against House Demolitions (ICAHD) Norway.
Den anerkjente filmregissøren Abdal Salam Shehada fra Gaza som skulle være workshopleder under hele NUFF har trukket seg i solidaritet med de to unge filmskaperne og i protest mot norske myndigheter. Shehada skulle deltatt på et arrangement her sammen med Mads Gilbert med fokus på Gaza. Det er dette arrangementet vi nå gjør om til et folkemøte.


Strandtorget lørdag 9. juni kl. 12.00:

CHECKPOINT- En utstilling om palestinsk hverdagsliv under okkupasjon

Etterpå kan utstillingen ses på Tromsø bibliotek. Utstillingen sponses av Troms Fylkeskommune.
Arrangør/ Organizer: Vennskap Tromsø - Gaza, Vennskapsbyprosjektet, Palestinakomiteen i Tromsø og Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, ICAHD Norway


Utlendingsdirektoratet hindrer stadig besøk fra Gaza:

To unge jenter fra Gaza nektes innreise for å komme til Tromsø og NUFF

I flere år har det nå vært regelen heller enn unntaket at norske myndigheter har hindret deltakere fra Gaza å komme til NUFF, på tilsvarende vis som israelske myndigheter hindrer norske besøkende til Gaza. [Les mer hos Nordlys] [Nordlys: Kommentar] [Nordlys: 3] [Les mer hos NRK] [Video fra Tv2]


Vennskap Tromsø - Gaza i Internasjonal uke:

Stand på torget 2. juni og "Fokus Gaza" på Verdensteatret 11. juni

Under åpningen av Internasjonal uke finner du Vennskap Tromsø - Gaza sammen med en rekke andre grupper på Stortorget, lørdag 2. juni 11.00 - 15.00.

Mandag 11. juni arrangeres "Fokus Gaza" på Verdensteatret 19.00 - 21.00. Den palestinske regissøren Abdal Salam Shehada viser sin film "Til min far". Sett delvis fra en flyktningleir i Rafah er dette et bemerkelsesverdig blikk tilbake på femti år med palestinsk og arabisk historie, gjennom fotografier, reportasje og stemmene til disse fotografene i dag. Filmen introduseres av regissøren selv og av Mads Gilbert. "Fokus Gaza" arrangeres i fellesskap av Vennskap Tromsø - Gaza, Vennskapsbyprosjektet og Palestinakomiteen.

Les intervju med Mads Gilbert på Mondoweiss (på engelsk):

Gaza er fortsatt beleiret og knust

Internasjonalt seminar 26. april med Sidsel Wold og Kjetil Østnor:

Gaza i dag - fortsatt verdens største fengsel

110 deltakere møtte opp da Vennskap Tromsø - Gaza hadde ansvaret for Internasjonalt seminar torsdag 26. april. Sidsel Wold og Kjetil Østnor fortalte om og fra Gaza. Sidsel er utenriksjournalist i NRK, og har vært korrespondent i Midtøsten. Kjetil Østnor er Norsk Folkehjelps representant i Palestina, og bor og arbeider med base i Gaza. Han deltok på Internasjonalt seminar med bilde og lyd ved hjelp av Skype. Sammen belyste de ulike sider ved den politiske og humanitære situasjonen i Gaza, og fulgte opp med svar på spørsmål fra seminarpublikumet.


Årsmøtet 2012:

Les om årsmøtet og om aktiviteten i 2011

Her er referatet fra årsmøtet og de tilhørende årsmøtepapirene: [Referatet] [Årsmøteinnkallingen] [Årsmelding] [Regnskap]

Film og foredrag 5. mars:

Psykososialt støttearbeid i Palestina

RVTS-Nord samarbeider med Universitetssykehuset i Nord Norge om å arrangere en kveld med åpent foredrag, filmfremvisning og diskusjon med Steffen Rodstock Svendsen, psykologspesialist og kunstterapeut. Tema er psykososialt støttearbeid i Palestina.
Tilbudet er gratis og åpent for alle. Enkel servering.
Sted: Festsalen ved Åsgård sykehus i Tromsø (via hovedinngangen).
Tid: mandag 5. mars kl 18.00
Film: Psykososialt støttearbeid i Palestina – En film om støtte til palestinske hjelpere med bruk av kreative metoder (33 min).
Filmen er en presentasjon av et internasjonalt samarbeidsprosjekt og kunstterapeutiske metoder, med fokus på palestinske hjelpearbeideres arbeidssituasjon. Hvordan ivareta hjelpearbeidere som jobber med vold- og traumeutsatte og alvorlig syke? Prosjektet var et samarbeid mellom RVTS-Nord og Palestinsk Rød Halvmåne. Velkommen!


Husk kontingenten i Vennskap Tromsø - Gaza for 2012

Hjelp oss å styrke vennskapsarbeidet, forny medlemskapet, eller bli medlem!
Send 100 kroner til bankkontonummer 4750 19 15048
Vennskap Tromsø - Gaza
Postboks 20, Sorgenfri
9013 TROMSØ
[Kontingentgiro]
Gi oss gjerne e-post adressen din også, så sender vi deg meldinger etterhvert som vi har noe å fortelle.
Bedrifter, skoler, organisasjoner etc. kan også bli medlem, og betaler en årskontingent på 200 kr.


Welcome to the Students’ Middle East Days in Tromsø – February 22-24, 2012

Mads Gilbert:

Nyttårsglemsel

"Husker du tredje juledag 2008?" Les [Mads Gilberts påminnelse om situasjonen i Gaza] fra tidskrift for norsk psykologforening.

Nordlys 1. januar:

Rørende gjensyn

Mads Gilbert fikk møte Jumana (3) fra Gaza. [Nordlys nett]